Ψυχοθεραπεία – συμβουλευτική
Η ψυχοθεραπεία (ή ομιλητική θεραπεία) είναι μία αποτελεσματική ψυχολογική παρέμβαση για ένα πλήθος ψυχολογικών, συμπεριφορικών και σωματικών προβλημάτων, συμπτωμάτων και διαταραχών.
Τα εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι η ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό ή τον έλεγχο των συμπτωμάτων εκείνων που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ατόμου στην καθημερινή ζωή. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων και στην εις βάθος κατανόηση των προβλημάτων που επιφέρουν ψυχική δυσφορία στο άτομο. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία κατά την οποία το άτομο καλείται να γνωρίσει βαθύτερα τον εαυτό του και το πώς λειτουργεί και ως εκ τούτου να διαχειριστεί με πιο συνειδητό τρόπο όσα τον απασχολούν. Επιπλέον, η ψυχοθεραπευτική διαδικασία συμβάλλει στο να εξερευνήσει και να αποσαφηνίσει το άτομο τους τρόπους εκείνους που θα του παράσχουν μία ζωή πιο ικανοποιητική και δημιουργική.
Οι ατομικές συνεδρίες λαμβάνουν χώρα συνήθως μία φορά την εβδομάδα, σε σταθερή μέρα και ώρα. Η διάρκεια και το είδος της διαδικασίας -αν θα έχει κυρίως έναν συμβουλευτικό ή/και θεραπευτικό χαρακτήρα- εξαρτάται από το αίτημα του εξυπηρετούμενου/ -ης, τις ανάγκες και τους θεραπευτικούς στόχους που τίθενται από κοινού με την ψυχολόγο.
.
Διαδικτυακή (οnline) ψυχοθεραπεία / συμβουλευτική
Οι διαδικτυακές συνεδρίες αποτελούν τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας COVID- 19- διαδεδομένο μέσο παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μία μορφή ψυχοθεραπείας ή/και συμβουλευτικής που πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο μέσω δωρεάν προγραμμάτων (π.χ. skype, google meet) που δίνουν τη δυνατότητα σε ψυχολόγο και εξυπηρετούμενο/ -η να συνομιλούν έχοντας οπτική επαφή.
Κύριοι λόγοι για να επιλέξει ένα άτομο τη διαδικτυακή ψυχοθεραπεία/ συμβουλευτική είναι η δυσκολία προσβασιμότητας και μετακίνησης. Ενδεικτικά, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, μετακίνηση σε άλλη πόλη ή σε χώρα του εξωτερικού, κινητικές δυσκολίες κ.ά.
Όπως και στις δια ζώσης συνεδρίες, οι διαδικτυακές συνεδρίες λαμβάνουν χώρα συνήθως μία φορά την εβδομάδα, σε σταθερή μέρα και ώρα. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το αίτημα του εξυπηρετούμενου/ -ης, τις ανάγκες και τους θεραπευτικούς στόχους που τίθενται από κοινού.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τα θετικά ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της, η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία/ συμβουλευτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης θεραπευτική διαδικασία καθώς στερείται άμεσης επαφής που αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις καθοριστική παράμετρο της θεραπευτικής έκβασης.
.Ομάδες Εγκύων – Ψυχική Ενδυνάμωση & Αυτοφροντίδα

Ξεκίνησαν το 2023 σε συνεργασία με τη συνάδελφο Έφη Βασιλάκη, κοινωνικό λειτουργό MPH Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσίων Υγείας.
Οι Ομάδες Εγκύων αποτελούν ασφαλή «χώρο και χρόνο» έκφρασης, διάδρασης και βαθύτερης κατανόησης του μοναδικού ταξιδιού προς τη μητρότητα. Στοχεύουν στην αυτοφροντίδα, την ψυχική προετοιμασία και ενδυνάμωση των εγκύων, στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης της επικοινωνίας μητέρας – εμβρύου και στην αλληλεπίδραση με άλλες γυναίκες.
Απευθύνονται σε γυναίκες που θα γίνουν για πρώτη φορά μητέρες και έχουν συμπληρώσει την 24η εβδομάδα κύησης. Κάθε κύκλος συναντήσεων διαρκεί 6 εβδομάδες και επαναλαμβάνεται κατόπιν αιτημάτων. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχουσών.
Λάβετε περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες μας στο facebook και instagram.
https://www.facebook.com/profile.php?id=61552004526555
https://www.instagram.com/omades_egkywn/
Σεμινάρια/ εργαστήρια
Διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων.
(Καθορισμός διάρκειας και θεματολογίας κατόπιν επικοινωνίας.)
.
.